At noget er latent, betyder: “som eksisterer, men indtil videre er skjult; som endnu ikke er kommet til udfoldelse” (Den Danske ordbog). Og sådan er det også med den latente fase i fbm. en fødsel. Når en gravid er i den latente fase, eksisterer den begyndende fødsel – men den er ikke kommet til udfoldelse (endnu). Lad mig folde udtrykket og fasen ud for dig:

I den latente fase er fødslen ikke rigtig i gang endnu. Den varmer op så at sige. Den modner kroppen. Gør klar. Men det er ikke helt tid endnu.

I den latente fase kan den begyndende fødsel sagtens gå i stå – og det er helt normalt og ikke bekymrende! Men det kan også være starten på den fase, som kommer i forlængelse af den latente – nemlig den aktive del af fødslen. I dén aktive del af fødslen har kvinden regelmæssige veer med fast interval og ca. 1 min. varighed, og hun er typisk min. 4-5 cm åben i sin livmodermund.

Men man ved ikke, hvornår det går fra den latente til den aktive fase. Det er som en streg i sandet, man ikke kan se, hvor langt man har hen til. Man går bare hen imod den, og pludselig kommer den til syne. Nogle har kort vej hen (til stregen i sandet) og svarende til en kort latensfase, andre en lang vej derhen, som kunne minde om en ørkenvandring!

Det betyder altså, at for nogle foregår den latente fase næsten ubemærket – for andre er den træls – jeg får lyst til at kalde den en rigtig bitch! Det er, når den latente fase trækker ud i langdrag og tager den gravides kræfter, søvn og opmærksomhed. Man kan virkelig blive træt af den latente fase!!

Man kan blive træt af usikkerheden – er det nu? Hvornår er det? Går det i stå igen? Skal jeg kontakte jordemoderen? (hvis du har mig som privat jordemoder, er svaret JA!)

Man kan også blive fysisk træt af smerterne – som (jeg lover dig) ikke minder dig om rigtige veer, men som kan være fandens trælse og opmærkshedskrævende alligevel!

Man kan naturligvis også blive træt af at mangle søvn! For det hele kan forstyrre dig, så du ikke får sovet lidt indimellem. Her spiller tryghed ind i billedet. Jo mere tryg du er ved situationen – altså fødslen – jo bedre kan du rumme den fase du er i.

Man er altså ikke rigtig i fødsel, når man er i den latente fase. Et godt tip er at smertedække sig i denne fase. Det er relativt nemt (for de fleste), og på den måde kan man “spare kræfter” til den aktive fase, hvor man helt sikkert for brug for energien.

Det kan også være en idé at finde på lidt adspredelse til tankerne, hvis det trækker ud i langdrag. Kan du mon gå en tur? Se en film? Tage til den planlagte fødselsdag? Hvis du kan smertedække dig med fx. 1 gram Panodil og måske en varmepude og sagtens kan smalltalk’e alligevel, synes jeg som regel, det er en god idé med lidt adspredelse. Er du træt, er det bedre du ligger dig ned og får hvilet. Lad kroppen bestemme .