Billedet viser en total nyfødt baby, der pludselig kom med susende fart!😍 At mor ikke har nået at få BH og top af, men blot hevet ned, samt al fosterfedtet på babys hud, afslører den pludselig hurtige fødsel.

Fra din baby er født, er der et næsten magisk “vindue” på ca. 2 timer, hvor dit barn er særlig vågent og interesseret i dig, som forælder, og amning🤗.

I dette “vindue” (tidsrum) gør nyfødte omtrent det samme – og på samme tid. Man har simpelthen studeret tilpas mange raske nyfødte og opdaget det samme mønster.

Mønsteret ser sådan ud for langt de fleste, raske og sunde børn, der er født ukompliceret:

 1. Barnet græder efter fødslen
 2. Barnet slapper af
 3. Barnet begynder at røre på sig med hovedbevægelser, mund og suttebevægelser
 4. Barnet er vågen og aktiv, ser på brystet og mor, søger og tager hånden til munden og laver små lyde
 5. Barnet slapper af igen
 6. Barnet begynder at lave kravlebevægelser med arme og ben
 7. Barnet gør sig bekendt med brystet, bruger hånd og mund og slikker på brystet
 8. Barnet får fat om brystet, giver slip nogle gange, tager fat igen og sutter endelig en tid
 9. Barnet falder i søvn efter at have haft sin første vellykket amning.

Der er ca. gået 3 min. efter fødslen, når dit barn starter på punkt 3, og efter 90-120 min. når din baby til punkt 9. Imponerende ikke!?

Vi VED fra studier, at børn der får fred og ro til at være i dette “vindue” og gøre sig ovenstående erfaringer med brystet, de har langt større chance for en vellykket amning! Det betyder, at du gør dig selv en kæmpe tjeneste i fht dit ønske om en vellykket amning, hvis du værner om denne tid lige efter fødslen.

Derfor får du lige et par gode råd fra mig af:

 1. Vær bevidst nærværende i lige præcis denne stund. Tal med din partner om, hvad denne tid, som varer små timer, betyder for dig og dit ønske om amning.
 2. Vær MEGET bevidst om, OM og HVEM I sms’er og laver telefonopkald til. Måske der er få personer, hvor det giver meget mening, at I giver besked om fødslen med det samme – men mon ikke langt de fleste (også bedsteforældre) bliver lige så glade for den gode nyhed to timer senere? Tænk over det og tal med din partner om det.
 3. Hvis du har svært ved at koncentrere dig om din baby, mens du bliver undersøgt forneden og evt skal sys, så spørg om det evt kan vente til du har ammet.
 4. Ønsk dig at baby først bliver undersøgt, vejet og målt til efter amning (så har du også vægt og længde med, når du ringer til bedsteforældrene ;-))
 5. Lad baby blive hos mor – uforstyrret – uanset hvor vigtig både far og evt andre fødselshjælpere på fødestuen er for både mor og baby. Også personalet skal holde nallerne væk!
 6. Kun mor må rykke rundt på baby, hvis hun føler for det.
 7. Nyd dette helt særlige øjeblik, hvor din baby er SÅ interesseret i DIG, jeres familie og amning. Det er virkelig i denne stund og mange “forelsker sig” i deres baby, men det kræver, at du har plads til et nærvær med din baby og ikke er optaget af så meget andet😘.

Når de to timer er gået falder baby i søvn (og du bliver også træt), og så sover baby typisk ret meget det følgende døgn, hvilket gør det svært at etablere en amning! Udnyt derfor dette særlige “vindue” til at etablere den første amning, hvor din baby er vågen og “designet” til at lære at amme – så gør du virkelig dig selv en kæmpe tjeneste i fht en vellykket ammestart ❤️

Kh jordemoder Lise-Lotte