Det spørgsmål er jeg blevet mødt af flere gange, da jeg selv ammede – og jeg ved det, at de gør andre også.
Spørgsmålet kan være tegn på kærlig interesse, men virkeligheden er, at det for den ammende mor oftest føles som kritik eller et angreb.
Med spørgsmålet “ammer du nu igen?” kan det meget vel føles som, at det er FORKERT at amme igen – og følgeligt at amningen ikke går godt.

Spørgsmålet kan derfor sætte tvivl hos den ammende mor, om hun ammer for ofte, om hun kan mætte sit barn, om der er “næring nok”, om hun “forkæler” sit barn… i det hele taget om hun og baby har styr på det!

Læs med her – og bliv klogere på hvad, der er normalt i fht antal amninger og varighed – og hvad du svarer, når nogle giver dig dette spørgsmål!

HVOR OFTE:

En nyfødts mavesæk er meget lille og dermed kun kan og skal rumme meget lidt mælk!?
Ca. 15-20 ml. Det svarer til hvad der kan være i en valnød.

Derfor skal du forvente at amme hyppigt, fordi maven simpelthen ikke kan eller skal overfyldes. Det er derfor HELT normalt at amme 8, 10, 12 eller flere gange i døgnet.

Derfor er det også normalt og nødvendigt at kunne amme uden for hjemmets fire vægge, hvis ikke man skal isoleres helt fra omverden❤️. Når dét så er sagt, vil jeg også sige, at det er HELT NORMALT, at man IKKE kan overskue amning, hvor som udvikler sig og den opmærksomhed det kræver i starten, bliver ikke ved! Det bliver lettere!😘

Modermælk er samtidig den mest fordøjelige ernæring, du kan give dit barn! Det er jo en kæmpe fordel i fht. at forebygge mavesmerter og fordøjelsesbesvær hos baby!
MEN det har også den konsekvens, at det relativt hurtigt kræver påfyldning af mere! Endnu en grund til at det er normalt at amme hyppigt.

Endvidere varierer døgnrytmen, så det er helt normalt at du har længere tidsintervaller mellem amningerne om morgenen og dagen, men mange ammer rigtig meget sidst på eftermiddagen/ om aftenen. Jeg vil sige det sådan – det er ikke unormalt at nærmest kæde-amme om aftenen. Dvs. at du ikke laver andet end at skifte fra bryst til bryst (husk at du sædvanligvis kun skal amme fra ét bryst af gangen – mere om det en anden gang). Vær god ved dig selv. Plant dig i sofaen, tænd for din yndlingsunderholdning – og am.
Husk også at natamninger gode til at opretholde mælkeproduktionen.

HVOR LÆNGE?

Det er meget forskelligt, hvor hurtigt babyer er til at tømme et bryst. Nogle kan klare det på 5 minutter, andre 20 min, og atter andre 45 minutter. Min erfaring er, at helt små børn på kun et par måneder, er længere tid om at amme, end en større baby på +3 måneder. De større babyer har øvet sig længere, og er blevet større og stærkere til at klare dén sag.

Det er vigtigt, at du lader dit barn sutte færdigt, for at sikre at barnet får både tynd (og tørstslukkende) mælk SAMT den federe (og mættende og vægtøgende) mælk. Man kan ikke se med det blotte øje, hvornår barnet er færdig med at amme og således har fået den sidste fede mælk. Men typisk bliver de lidt mere søvndyssende og rolige i deres ammeteknik… De småsover måske lidt ved brystet. Til slut giver de slip af sig selv.

HVAD GØR DU, HVIS NOGEN STILLER DIG DET ULIDELIGE SPØRGSMÅL OM “Skal du nu amme igen?”

Du svarer bare: “Ja, det skal jeg – og det er helt normalt” Og så smiler du og ammer dit barn i vished om, at det har I to helt styr på! Allierer dig evt med din kæreste, som kan tage nogle af svarene. Hvis du er rigtig sjov, får du dit barn til at lave denne skønne lille “finger”, som babyen her:

Der er så meget at fortælle om amning, som vil klæde dig ordentlig på til dit ammeforløb. Hvis du vil sikre dig det, så husk at jeg fredag d. 12. april 2019 holder jeg ammeforberedelse, der gør dig helt klar til en vellykket amning!

Du kan læse mere ammeforberedelsen her.

Kærlig hilsen fra

Jordemoder, Lise-Lotte.